Gonzalo Lira a murit ca deținut politic al regimului Zelenski. Jurnalistul era considerat trădător pentru că își folosea libertatea de exprimare în moduri care nu conveneau Kievului și Washingtonului. Deși era la curent, Administrația Biden nu a mișcat un deget pentru eliberarea cetățeanului american. VIDEO

Gonzalo Lira a murit ca deținut politic al regimului Zelenski. Jurnalistul era considerat trădător pentru că își folosea libertatea de exprimare în moduri care nu conveneau Kievului și Washingtonului. Deși era la curent, Administrația Biden nu a mișcat un deget pentru eliberarea cetățeanului american. VIDEO

Cetățeanul american Gonzalo Lira, originar din Chile, stabilit în Harkov, Ucraina, unde s-a căsătorit și își creștea copiii, a murit vineri, 12 ianuarie 2024, de pneumonie și multiple afecțiuni asociate, în sistemul penitenciar ucrainean, după ce fusese arestat în luna mai 2023 de forțele „patriotice” ale Kievului pentru infracțiunea de crimăgândit: în videoclipurile pe care le difuza pe YouTube și în postările sale de pe Twitter, jurnalistul independent demonta narațiunile mincinoase ale propagandei ucrainene, americane și UE. Acest fapt i-a atras arestarea politică, fiind considerat „trădător” de regimul Zelenski, cu toate că el nu a făcut propagandă favorabilă Rusiei, ci doar aborda de o manieră critică propaganda occidentală și kieveană.

Eliberat pe cauțiune pentru o scurtă perioadă în iulie 2023, Gonzalo Lira a mai apucat să difuzeze un singur video alături de motocicleta lui, cu care se îndrepta spre granița vestică a Ucrainei, intenționând să ceară azil politic în Ungaria lui Viktor Orban. În acel video, autointitulatul „Coach Red Pill” mărturisea despre relele tratamente, inclusiv bătăi, estorcări de bani, amenințări și alte traume, pe care le-a suferit în arestul ucrainean. Totodată, el spunea că, dacă nu i se va permite să fugă din Ucraina și se va întoarce în pușcăriile regimului Zelenski, are motive serioase să creadă că nu va mai ieși viu de acolo.

Ceea ce, din păcate, s-a întâmplat 5 luni de zile mai târziu, în ciuda demersurilor făcute de tatăl acestuia, Gonzalo Lira Sr., pe lângă Departamentul de Stat al SUA și diverse alte instituții, inclusiv organisme de presă (cea mai celebră intervenție a acestuia a fost la Tucker Carlson Show pe Twitter / X), pentru salvarea latino-americanului în vârstă de 56 de ani, care deținea cetățenia SUA.

În videoclipul difuzat de Alex Christoforou pe YouTube sâmbătă, 13 ianuarie 2024, acesta a anunțat cu mare durere în suflet decesul în închisoare al jurnalistului independent Gonzalo Lira, deținut politic în Ucraina, cauza oficială a morții fiind agravarea unei pneumonii de care suferea încă din decembrie, când am relatat ultima oară despre el.

„Gonzalo Lira a murit ieri. Am primit un e-mail de la tatăl acestuia. El a trimis mesaje mai multor persoane din lista lui, anunțându-ne că fiul său a trecut la cele veșnice, fiind deținut de regimul Zelenski într-o pușcărie. Se afla în stare gravă, suferind de pneumonie și alte probleme severe de sănătate. Am făcut o emisiune care cred că a fost difuzată miercurea trecută, alături de tatăl lui, Gonzalo Lira Senior. G.L. Sr. a cerut Departamentului de Stat al SUA și Casei Albe conduse de Biden să dea un simplu telefon pentru a cere Kievului eliberarea fiului său, căci Departamentul de Stat și Casa Albă aveau cu siguranță puterea ca printr-un singur apel telefonic care i-ar fi costat un singur minut din timpul lor, să ceară regimului Zelenski asigurarea eliberării cetățeanului lor – un cetățean american ce fusese deținut de regimul Zelenski timp de 8 – 9 luni. Aceste instituții nu au binevoit să dea acel telefon, lăsând prin lipsa lor de implicare un cetățean american să moară de mâna guvernului ucrainean.

Meditați un minut la acest fapt: Statele Unite ale Americii, Casa Albă condusă de Biden, Departamentul de Stat al SUA aveau puterea, cu un singur telefon, să asigure eliberarea acestui cetățean american. Și n-au făcut-o. Uimitor! Ce s-a ales de Statele Unite, de această țară care, cândva, își apăra cetățenii și, în mod special, jurnaliștii. Un jurnalist american deținut într-o țară pe care SUA o controlează de la vârf până la bază, iar ei nu au asigurat eliberarea acestui jurnalist american care era deținut pentru „vina” de a-și fi exercitat libertatea de exprimare!

 

Sunteți cu toții familiarizați cu circumstanțele situației lui Gonzalo Lira și cu puterea pe care Administrația Biden o avea pentru a-l elibera, putere pe care aceasta a refuzat să și-o folosească în cazul lui. Oricum, tatăl acestuia mi-a trimis un e-mail în cursul după-amiezii de ieri și, apoi, mai târziu în aceeași seară, a apărut știrea că Gonzalo a fost omorât. Tatăl lui era foarte supărat în e-mail-ul pe care l-a trimis, din motive evidente. El învinovățește regimul Zelenski, Guvernul Ucrainei, Departamentul de Stat al SUA căreia îi trimisese multiple alte e-mail-uri. Eram și eu inclus în lista lui de mailuri, o mulțime de e-mail-uri prin care implora Departamentul de Stat al SUA să ajute la eliberarea fiului său. Tatăl prizonierului, Gonzalo Lira Senior, trimitea mesaje zilnice și săptămânale prin care implora Departamentul de Stat al SUA să îl ajute pe fiul său, dar… (articolul continuă sub foto)

tata-lira-300x150 Gonzalo Lira a murit ca deținut politic al regimului Zelenski. Jurnalistul era considerat trădător pentru că își folosea libertatea de exprimare în moduri care nu conveneau Kievului și Washingtonului. Deși era la curent, Administrația Biden nu a mișcat un deget pentru eliberarea cetățeanului american. VIDEO

Da, a apărut apoi știrea despre moartea lui Gonzalo, în ea era și o notă scrisă de mână de tatăl lui, publicată anterior pe social media și în emisiunea noastră, în care el explica starea de sănătate șubredă a fiului său, pneumonia de care suferea el și, din câte înțeleg, un fel de cedare a unuia dintre plămâni care necesita operație și faptul că avea insuficiență respiratorie”, a explicat vloggerul cipriot Alex Christoforou, vizibil afectat emoțional. VIDEO:

Partajează acest conținut:

4 comentarii

Publică comentariul