Macron despre România: ce citim printre rânduri. Interpretarea lui Chiazna

Macron despre România: ce citim printre rânduri. Interpretarea lui Chiazna

Un articol publicat de G. Chiazna inițial pe Chiazna.ro

Macron spune iar lucruri trăsnite. Înainte de a intra în ele, vă recomand un interviu recent la Podcastul The Economics cu Macron în care se intră puţin şi în istoricul acestui personaj-cheie al Resetului.

Aşadar, recent Macron a spus că dacă Rusia va învinge în Ucraina, România va fi în pericol. Dar de ce, măi, Macroane? Noi credeam că, fiind membri NATO, suntem sub umbrela NATO, adică sub umbrela nuclearelor franceze, americane, britanice, suntem cu cei mai tari din lume, cum s-ar zice. Chiar atât de repede dispare NATO de pe meleaguri mioritice încât România să fie în pericol dacă Rusia trece de Ucraina?

Despre irelevanţa NATO şi gogoşile cu care boporul este vrăjit să stea liniştit în timp ce statul dă miliarde la americani pe arme în loc să cumpere puşti şi mitraliere care ar fi mult mai utile în lupta cu ruşii am mai tot discutat. Melteanul de rând nici nu înţelege câte arme s-ar putea cumpăra cu miliardele aruncate aiurea pe F35-uri care vedem că nu ne garantează deloc protecţia NATO. Dar, chiar dacă melteanul înţelege că ce facem noi cu aceste achiziţii nu e nimic altceva decât să plătim taxă de protecţie la american, votul se va duce tot la “ai noştri” deoarece osul de lins oferit de partid sub toate formele posibile, de la contracte pentru firmele de partid, locuri de muncă la stat pentru toţi membrii şi familiile lor, pensii speciale sau nu, ajutoare sociale şi toate câte se oferă de partidul unic în lupta pentru putere, acest os de lins este mai dulce decât gustul amar al realităţii şi ce ar presupune lupta pentru a schimba starea lucrurilor.

Să ne întoarcem, însă, la Macron. Vă reamintesc că planul de folosire a României ca scenariu de escaladare a războiului cu Rusia, dar fără a implica articolul 5, este unul evident şi este de departe principala variantă pe care Imperiul o are deocamdată. Încă de la începutul războiului am explicat de ce GEOSTRATEGIC, UN RĂZBOI RUSIA-UE ESTE INTERESUL MAXIM AL SUA. Analizele mele sunt corecte în general deoarece eu încerc să nu pun patimă, ci să gândesc rece cam ce interes are fiecare actor, ce opţiuni are, ce politică are, ce a arătat în trecut, ce spun think-tank-urile şi aşa mai departe.

Am explicat de-a lungul acestor ani de război că dacă nu se dorea de către SUA război, tot ce trebuia să facă este să nu mai promită Ucrainei aderarea la NATO. Fiind, deci, clar că SUA doreşte acest război ca să lovească în Rusia, ca să lovească şi în China, deoarece financiar SUA este pe ultima sută de metri şi economic a pierdut deja războiul, tot ce a urmat a fost uşor de prezis şi deocamdată din păcate, toate sumbrele mele predicţii despre acest război au loc una după alta. Sper ca cea cu finalitatea nucleară să nu am dreptate deşi aşa cum am repetat de multe ori, nuclearele sunt ultimul avantaj pe care Imperiul îl are în lupta cu China şi timpul este din ce în ce mai scurt. Deşi SUA are cam de 10 ori mai multe focoase nucleare ca China, este doar chestiune de timp până China va recupera, aşa cum a recuperat deja pe plan naval şi a depăşit SUA la capacitatea vaselor lansate la mare în fiecare an, ceea ce înseamnă că în câţiva ani China va depăşi SUA la capacităţile maritime. La fel se întâmplă şi cu avioanele şi cu sateliţii şi cu alte arme. China a lansat azi o rachetă spre lună pentru a lua sol şi a-l aduce înapoi, de pe faţa întunecată a lunii! Vă imaginaţi? China are deja propria staţie NAŢIONALĂ spaţială în orbită, în timp ce SUA o bună perioadă era dependentă de Rusia pentru a putea folosi staţia INTERNAŢIONALĂ. Nu ştiu câtă lume realizează ce înseamnă asta. China este un blid spot pentru noi şi sper în curând să încep o serie de articole pentru a încerca să trezim oamenii.

Deci dacă SUA are nevoie de extinderea războiului pentru a profita pe diverse paliere şi pentru a încerca o escaladare treptată care poate duce la un schimb nuclear între Rusia şi UE, dar fără să implice SUA (scenariul ideal), cam care ar fi posibilităţile de a ajunge la escaladare, fără a implica NATO. Am explicat că, deşi NATO există doar pe hârtie, trebuie, totuşi, menţinută o oarecare aparenţă pentru că, altfel, dacă NATO devine obsolete şi lumea nu mai are încredere, există riscul ca multe ţări să treacă de partea BRICS şi, astfel, Imperiul să piardă minioni. Şi una e să pierzi un minion ca Turcia, alta e să pierzi toată Europa. Căci ce credeţi că ar spune vest-europenii şi ce partide ar vota ei dacă Rusia invadează aiurea România şi SUA nu face nimic? Europenii se vor gândi că ei sunt următorii! Şi vor cere pace cu Rusia. Vor accepta chiar să dea Rusiei înapoi Europa de Est. Nemţii vor accepta chiar să dea ruşilor Polonia câtă vreme ruşii vor accepta să continue gazele şi să respecte proprietea germană asupra economiei poloneze.

Escaladarea fără implicarea articolului 5 a fost încercată întâi în Siria, unde turcii au fost încurajaţi să dea jos cu avioanele ruseşti dacă le încalcă graniţa şi chiar au fost încurajaţi să intre în Siria, să finanţeze turcmenii şi să le facă probleme ruşilor care, după cum ştiu, au acea bază maritimă la Latakia în Siria. Când, însă, Rusia a dat jos cu avionul turcesc şi turcii au cerut activarea acordului, au fost lăsaţi cu buza umflată. Dar, în cele din urmă, Putin a înţeles cum să îl facă pe Erdogan şi turcii au rezolvat disensiunile cu ruşii, jucând, cum ştim, la două capete.

Nu acelaşi lucru va fi cu România. Folosind pretextul Republica Moldova-Transnistria, americanii vor încuraja nu doar românii, ci şi europenii care îl vor urma pe Macron, să intervină în Ucraina, să intre în război direct cu Rusia. Ceea ce ruşii abia aşteaptă, un pretext de război cu o ţară NATO! Evident că ruşii nu sunt proşti cât să testeze articolul 5, nu au de ce să se rişte şi de capul lor nu o vor face. Transnistria o au deja şi moldovenii, neavând armată, nu pot face nimic, mai ales că nu au sprijinul popular. Doar România dacă ar interveni ar putea ocupa temporar Transnistria dar, evident, sunt mai multe posibilităţi şi, după mine, Transnistria va fi ocupată mai întâi de ucraineni când vor bate în retragere, ca o ultimă tentativă de a provoca extinderea războiului şi implicarea altor fraieri.

Românii sunt suficient de fraieri cât să intre în război pentru “fraţii noştri” fără să gândească. Evident că vom primi şi bătăi pe umăr şi îndemnuri de la americani şi chiar ajutoare de la Macron. La prima rachetă trasă, însă, de ruşi pe teritoriul nostru, vom vedea avioanele americanilor şi soldaţii cum se retrag în grabă, peste noapte, mai repede decât s-au evaporat din Afganistan. Poate ne vor lăsa chiar şi rachetele şi, în premieră, vor permite soldaţilor români să intre la Deveselu şi să preia ei rachetele, deşi eu cred că acelea pot funcţiona şi telecomandate şi americanii au nevoie doar de pază acolo.

Să ne întoarcem la Macorn şi la temebelismul său. În primul rând, Macron este o caricatură care, pe cât de oribilă este, indică starea jalnică în care a ajuns Franţa. Macron a pierdut deja Africa şi încearcă să mobilizeze acum Europa împotriva ruşilor. Este, evident, un nebun pierdut de sub control de păpuşarii care l-au pus. Vă reamintesc cum a ajuns la putere: în Franţa exista riscul “extremist”, ca acum în România. Elitele s-au mobilizat şi, deoarece orice mamă de coaliţie pierdea cu succes, au pus de un partid nou, pe modelul Cioloş. Şi Macron a fost Cioloşul lor, a câştigat spectaculos deoarece toată presa răcnea pe accelerat împotriva extremismului. Chiar dacă existau şi pe atunci reţele de social media şi oamenii aveau surse alternative, propaganda a câştigat şi Macron a ajuns primul tânăr lider al Forumului Economic Mondial care a pus mâna pe putere. Foarte puţină lume – şi mai nimeni pe la noi – nu menţionează că Macron a sărit la preşedenţie direct de la banca lui Rothschild.

Incompetenţa sa şi faptul că, totuşi, în ciuda forţei elitelor, societatea franceză e una complexă şi, de asemenea, politica europeană este complexă (de unde şi vor să renunţe la unanimitate) au făcut ca Macron să nu câştige prea mult încrederea altor lideri europeni – ca să nu mai zicem în interior -, el fiind cumva un cocoş tolerat, care e folosit la orice are nevoie organizaţia în funcţie de moment: ba la pompat vaccinuri în idioţi, ba la simulat negocieri cu Putin şi trimis mesaje ascunse, ba acum la făcut propagandă pentru luatul cu arcanul al tinerilor europeni şi trimisul pe front în Ucraina.

Dar poate cel mai clar putem explica incompetenţa lui Macron prin câteva cifre. Anume PIB-ul la paritatea de cumpărare care în 2017, când a venit el la putere, era 44.6 mii euro/locuitor şi acum este 46.1 mii – nu acoperă nici inflaţia. Iar ecoul economic al pierderii Africii, mai ales a Nigerului, se va vedea în următorii ani. Bruma de economie pe care Franţa o susţinea până mai ieri se baza pe energie electrică ieftină, produsă în reactoare nucleare care primeau materie primă practic gratuită de la sclavii din Africa. Sclavii acum revoltându-se deoarece nu le-a plăcut faţa lui Macron, nu mai trimit uraniu la subpreţ în Franţa şi, prin urmare, atât Franţa, cât mai ales Germania, trebuie să caute noi surse de energie ieftină peste noapte. Dar, atât Germania, cât şi Franţa au intrat în recesiune.

Partea nasoală cu Macron e că, din cauza crizei economice, e posibil ca, nebunul de el, să provoace un război direct cu Rusia, fără să mai aştepte intrarea României prin maşinaţiuni în Transnistria sau alte scenarii cu risc mai scăzut de escaladare nucleară. După cum ştim, setea de putere a lui Marcon, comparabilă cu a altor dictatori, cum ar fi fratele său din Canada, face ca la nevoie să acţioneze în direcţii oricât de nepopulare, indiferent de consecinţe.

Din interviul The Economist înţelegem că Macron nu este doar un obiect de uz casnic pentru Reset, cum este Dulapul, ci este chiar un zelot fervent, infectat ideologic. Prin asta e foarte periculos şi, din păcate, Olaf nu cred că îl poate controla.

 

 

 

Partajează acest conținut:

Publică comentariul