Ți-am dat BIP și POC un pic: Pagerele a mii de membri Hezbollah au explodat simultan în Liban și Siria. Incidentul de securitate, cel mai mare atac cibernetic din istorie, ar prefigura un nou război cu Israelul. VIDEO
Nouă morți – printre care un copil – și circa 2750 de răniți în Liban în urma exploziei simultane a pagerelor folosite pentru telecomunicații de membrii grupării Hezbollah. Printre răniți se află și Ambasadorul Iranului la Beirut. Guvernul Libanului consideră detonarea de la distanță a aparatelor de telecomunicații drept o agresiune a Israelului, care e considerat „deplin răspunzător” și de către Hezbollah. Până la această oră, Israelul nu a comentat oficial incidentul, însă, conform unor relatări din regiune, se fac pregătiri de război cu Libanul. Canalul 14 din Israel raportează că „înalți oficiali militari israelieni se pregătesc pentru un al treilea război cu Hezbollah, care se așteaptă să înceapă aproape imediat”. Departamentul de Stat al SUA a declarat că SUA „nu au fost la curent cu această operațiune și nu au fost implicate” în atac. Administrația Biden afirmă că „încă adună informații” pe această temă, conform ZeroHedge.com.
Publicația Wall Street Journal a oferit câteva detalii inițiale despre atacul sofisticat, condamnat de libanezi și arabi drept un „atac terorist” de amploare. „Pagerele care au explodat făceau parte dintr-o nouă livrare pe care Hezbollah o primise în ultimele zile, potrivit unor persoane la curent cu subiectul”, relatează WSJ. „Un reprezentant al Hezbollah a spus că sute de luptători dețineau astfel de aparate, speculând că un virus (malware) ar fi putut provoca explozia acelor aparate. El a spus că unii dintre posesori și-au simțit pager-ul încălzit și au scăpat de el înainte ca acesta să explodeze”.
Mai mult, „Hezbollah a anunțat că un număr de pagere purtate de membrii săi au explodat simultan marți la ora locală 15:00. Nu s-a putut stabili imediat ce anume a cauzat exploziile răspândite de-a lungul țării în mai multe zone în care Hezbollah are o prezență numeroasă.” (articolul continuă sub foto)
Potrivit unor relatări inițiale, mai multe companii aeriene europene au început să-și contramandeze zborurile către Israel și Liban după ce în presă au apărut titluri despre planuri de război. Majoritatea școlilor și universităților din Liban au anunțat că vor fi închise mâine. Administrația SUA, în acest timp, pare lipsită de reacție.
ACTUALIZARE: SUA neagă orice implicare în atacul cibernetic din Liban presupus a fi fost provocat de israelieni și solicită Iranului să nu încerce să escaladeze tensiunile existente în urma acestui incident. „Am îndemna Iranul să nu profite de vreun incident sau instabilitate… pentru a crește tensiunile din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, citat de The Jerusalem Post.
Agenția Reuters confirmă că Ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, se află printre cei răniți de seriile de explozii ale pagerelor, pe baza unei relatări a publicației iraniene Mehr. Relatări ulterioare susțin că ambasadorul iranian a fost rănit ușor.
Unele dintre explozii s-au petrecut și pe teritoriul Siriei. Există relatări despre civili morți în Beirut, printre care și copii. Unele explozii au avut loc în case, pagerele aflându-se pe rafturi sau noptiere.
Un corespondent Al Jazeera afirmă că „este vorba de sute de membri ai grupării (Hezbollah) internați în spital. Vedem filmări online care arată răni la nivelul brațelor, picioarelor și chiar al feței acestor oameni.” Ministerul libanez al Sănătății face apel la medici și asistente să se prezinte urgent la spitalele din sudul Beirutului pe fondul lipsei de personal.
Agenția Reuters atestă că printre morții confirmați se numără și fiul unui parlamentar membru al Hezbollah, care făcea parte din ramura armată a organizației.
O presupusă sursă a Hezbollah citată de Associated Press și mass-media israeliană susține că:
„Oficialul, vorbind sub protecția anonimatului din cauză că nu este autorizat să comunice cu mass-media, susține că exploziile ar fi fost rezultatul unei „operațiuni de securitate vizând dispozitivele de comunicații” ale membrilor Hezbollah.” Potrivit lui, „în spatele acestui incident de securitate se află inamicul” (pentru el, Israelul). El a adăugat că noile pagere pe care membrii Hezbollah le purtau asupra lor aveau baterii cu Litiu care se pare că au explodat.
Agenția de spionaj israeliană Mossad ar fi interceptat cu luni în urmă transportul de noi pagere catre Hezbollah și a introdus explozibili puternici – ceea ce a determinat atacul uluitor asupra grupării teroriste libaneze de marți, potrivit unei noi relatări citate de The New York Post, citat de mariustuca.ro.
Agenții Mossad-ului au plasat în bateriile pagerelor tetranitrat de pentaeritritol (PETN), un material extrem de exploziv, susțin sursele Sky News Arabia, potrivit unei traduceri din Times of Israel. Dispozitivele de tip pager au fost apoi detonate de un semnal extern care a provocat supraîncălzirea bateriilor din interior, au adăugat aceleași surse.
Marchează, oare, acest incident începutul unei campanii anti-Hezbollah mai ample? Se pare că da. Și se așteaptă cu siguranță ca și Hezbollah să escaladeze, la rândul său. Acesta ar putea fi începutul unui nou război israelian în Liban, mai amplu decât cel din 2006.
Mulți se vor întreba: de ce pagere? Un corespondent regional, fost contributor al ZeroHedge.com, explică pentru Al Jazeera:
„Analistul militar Elijah Magnier a declarat pentru Al Jazeera că Hezbollah s-a bazat din plin pe așa-numitele pagere pentru a evita ca Israelul să intercepteze comunicările dintre membrii grupării.
Totodată, el a sugerat că noile aparate ar fi fost umblate înainte de a fi distribuite membrilor Hezbollah.
„Nu este un sistem nou, a mai fost folosit și în trecut”, a afirmat analistul. „Deci, în acest caz a fost amestecată o terță parte … pentru a permite accesul … pentru a declanșa de la distanță explozia”, a spus el.
La rândul său, vloggerul „Canadian Prepper” consideră lanțul de explozii simultane ale aparatelor de telecomunicații din Liban și Siria drept „cel mai mare cyber-atac fizic din istorie”. VIDEO:
Partajează acest conținut:
Publică comentariul