China va boicota eventuale negocieri de pace găzduite de Elveția pe tema Ucrainei, dacă acestea nu vor angrena și Rusia
China a subliniat că va boicota orice viitoare discuții de pace pentru Ucraina dacă reprezentanții Rusiei nu vor fi prezenți și implicați, a relatat Politico, citată de Zero Hedge, anticipând o călătorie anunțată a lui Xi Jinping în Franța, programată pentru începutul lunii mai.
„Oficiali chinezi au declarat recent pentru POLITICO că Republica Populară Chineză încearcă să convingă UE să permită Rusiei să ia parte la masa viitoarelor discuții de pace, care ar putea avea loc în Elveția – în caz contrar, Beijingul va boicota astfel de întâlniri”, a precizat publicația.
„Acest mesaj a fost accentuat în timpul turneului european al trimisului special chinez Li Hui la începutul acestei luni care a discutat despre viitorul Ucrainei”, continuă Politico.
Recent, ministerul chinez de externe l-a citat pe Li ca promițând „sprijin [pentru] convocarea la timp a unei conferințe de pace cu participarea egală a tuturor părților”. Li Hui este fost ambasador al Chinei în Rusia.
Acest trimis special al Chinei se află în prezent într-un turneu în Ucraina, Polonia, Germania, Franța și Rusia, care a început la începutul lunii martie. Potrivit Newsweek:
Beijingul declarase anterior că Li Hui a fost trimis în Europa pentru a lansa o „nouă diplomație itinerantă” în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina. Li Hui a vizitat Rusia, sediul Uniunii Europene, Polonia, Ucraina, Germania și Franța în perioada 2-12 martie, potrivit Ministerului chinez de Externe.
Când președintele chinez Xi Jinping va vizita Europa în luna mai, în cadrul întâlnirilor cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron, pe ordinea de zi se va afla criza ucraineană și găsirea unei căi de soluționare a ei.
Beijingul a fost în favoarea unui summit major de pace, dar a avertizat că acesta nu poate deveni „o conferință care să producă un plan care să le fie băgat pe gât rușilor”, potrivit The South China Morning Post, care l-a citat pe Li Hui.
Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris planurile pentru un „summit global de pace” în Elveția ca fiind menite să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei și să asigure retragerea tuturor forțelor rusești din țară, ignorând avansul tot mai pronunțat al trupelor ruse de după cucerirea și a ultimei fortărețe ucrainene, Avdiivka. Nici măcar planul de pace mediat de Belarus și Turcia în 2022 nu prevedea completa retragere a rușilor din teritoriile cucerite în Estul Ucrainei. De atunci, Ucraina a continuat să piardă teritorii importante, neavând prea mari succese în contraofensivă.
Kievul a exercitat presiuni pentru ca Republica Populară Chineză să vină în sprijinul său, ca o influență puternică menită să țină Moscova în frâu. Săptămâna trecută, ambasadorul Chinei în Ucraina s-a întâlnit cu un consilier de top al lui Zelenski, pentru a examina eforturile reînnoite pentru negocieri de pace. Andrii Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, s-a întâlnit miercurea trecută cu ambasadorul Chinei, Fan Xianrong.
Moscova e de așteptat să rămână fermă în privința faptului că nu va renunța niciodată la Crimeea, ceea ce va fi, probabil, valabil și pentru cele patru teritorii anexate din Est (Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojia). Având în vedere, totodată, faptul că Ucraina nu dispune de suficiente muniții și trupe ca să continue lupta, termenii în care se va tranșa în cele din urmă războiul ar putea să nu fie în favoarea Kievului. Cel puțin nu în termenii în care și-ar dori Zelenski.
Partajează acest conținut:
Publică comentariul