Cea mai mare instalație de depozitare a gazelor din vestul Ucrainei și o importantă centrală electrotermică din regiunea Kiev au fost țintite de rachete și drone rusești

Cea mai mare instalație de depozitare a gazelor din vestul Ucrainei și o importantă centrală electrotermică din regiunea Kiev au fost țintite de rachete și drone rusești

În lungul drum spre “denazificare”, forțele rusești supun Ucraina la “dezenergificare”. Atacurile aeriene ale armatei ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene din regiunile Kiev și Liov s-au intensificat joi, 11 aprilie 2024, fiind distruse o centrală electrotermică și două depozite de gaz din partea vestică a Ucrainei.

Atacul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei la începutul zilei de 11 aprilie a vizat două dintre instalațiile de depozitare subterană (UGS) ale Ucrainei, a declarat compania de stat ucraineană de petrol și gaze Naftogaz, citată de publicația Kiev Independent.

Forțele rusești au lansat peste 80 de rachete și drone împotriva țării în primele ore ale zilei de 11 aprilie, vizând infrastructura energetică. O instalație de gaz ar fi fost avariată în districtul Stryi din regiunea Liov.

Naftogaz a precizat că toate serviciile relevante se ocupă de consecințele atacului, adăugând că nici un angajat nu a fost rănit.

“Situația este sub controlul specialiștilor noștri și al tuturor serviciilor implicate”, a declarat directorul general al grupului Naftogaz, Oleksii Chernyshov, fără a detalia consecințele complete ale atacurilor sau locația instalațiilor.

Astăzi, Federația Rusă a continuat cu dezenergificarea Ucrainei, anunță publicația Moon of Alabama.

Ca urmare a unui atac masiv cu rachete rusești în noaptea de 11 aprilie , centrala termică Trypillya din regiunea Kiev a fost complet distrusă.

Situată în orașul Ukrainka, centrala termică Trypillia a fost pusă în funcțiune în 1973 și a devenit cea mai puternică centrală electrică din regiunea Kiev. De asemenea, a fost cel mai mare furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cherkasy și Zhytomyr.

Deoarece centrala termică Zmiyevskaya din regiunea Harkov a fost complet distrusă la 22 martie, iar trupele rusești au ocupat centrala termică Uglegorsk din regiunea Donețk la 25 iulie 2022, Centrenergo a pierdut acum 100% din producția sa.

După distrugerea completă a centralei TPP Trypillya, rețeaua reamintește declarația Centrenergo din august 2023, potrivit căreia instalația este dotată cu protecție fizică “la 100%”.

În același timp, s-a anunțat că 70% din lucrările la centrala TPP Zmievskaya au fost finalizate. Această instalație a fost, de asemenea, distrusă de bombardamente în luna martie a acestui an.

DTEK, o altă companie de furnizare a energiei electrice din Ucraina, a anunțat, la rândul ei, pierderi semnificative:

În timpul atacului cu rachete de la începutul zilei de 11 aprilie, Rusia a atacat două centrale termice deținute de compania DTEK (cel mai mare investitor privat în energie din Ucraina), deteriorând grav echipamentele de acolo.

Sursă: “Sursa: Serviciul de presă al DTEK

Detalii: “După atac, inginerii energeticieni au început prompt să elimine consecințele

Detalii: “După atac, inginerii energeticieni au început imediat să elimine consecințele și să restabilească echipamentele. Conform primelor informații, nu au existat victime”, se arată în comunicat.

De la începutul invaziei la scară largă, centralele termice ale DTEK au fost atacate de aproape 170 de ori.

Pe lângă sursele de energie, atacurile rusești au vizat și părți ale rețelei naționale de distribuție a energiei electrice:

Rusia a avariat substațiile și instalațiile de generare ale Ukrenergo din regiunile Odesa, Zaporizhzhia, Lviv, Harkov și Kiev, în urma unui atac masiv cu rachete în noaptea de 10-11 aprilie (Ukrenergo este operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Ucraina).

Cea mai mare instalație subterană de depozitare a gazelor naturale din Europa din vestul Ucrainei a fost și ea atacată (traducere automată):

În noaptea de 11 aprilie, rachete de croazieră rusești de diferite clase și drone au atacat două instalații critice de infrastructură energetică din regiunea Lviv.

Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Lviv, Maxim Kozitsky.

“Este vorba despre o instalație de infrastructură de distribuție a gazelor în districtul Stryi și o substație electrică în districtul Chervonograd. Au izbucnit incendii. Acestea au fost stinse rapid de către pompieri. Nu s-au înregistrat victime. Toate sistemele de susținere a vieții din regiunea Lviv funcționează normal”, a declarat Kozytsky.

Depozitul subteran este utilizat parțial de companii vest-europene. Dar, fără sistemul de pompare și distribuție de la suprafață, instalația subterană și tot ceea ce este depozitat în ea devine inutil.

Rusia nu a atacat nici una dintre centralele nucleare din Ucraina. Acestea, împreună cu importurile limitate de energie electrică din Europa de Vest, pot furniza în continuare un minim de energie electrică de bază pentru Ucraina. Dar orice vârfuri de consum, care sunt de obicei atenuate de centralele termice și hidroelectrice acum distruse, vor pune sistemul sub presiune. Astfel, pene de curent semnificative vor deveni inevitabile.

 

Partajează acest conținut:

Publică comentariul