Ministrul Culturii, Raluca Turcan, interzice două filme rusești despre cosmonautică, după ce aplaudase libertatea de exprimare a calomniatorului evreu al sfințeniei Părintelui Arsenie Boca

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, interzice două filme rusești despre cosmonautică, după ce aplaudase libertatea de exprimare a calomniatorului evreu al sfințeniei Părintelui Arsenie Boca

Raluca Turcan, PNLista cu studii la Moscova, impune cenzurarea a două filme rusești din cinematografele de stat din România, în calitatea ei de ministru al Culturii și de femeie “liberală”.

“Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a scris Raluca Turcan pe Facebook la 11 aprilie 2024.

Cu o zi înainte, site-ul “Europa liberă” finanțat de Congresul SUA anunța că “Două filme rusești considerate de propagandă urmau să fie vizionate gratuit, la București, într-un parteneriat dintre Arhiva Națională de Film și o instituție a Ambasadei Rusiei. Conducerea ANF a spus că acționează fără discriminare și nu e responsabilă de conținutul prezentat în astfel de parteneriate”. Instituția este Centrul Rus iar “specialiștii” citați de site-ul “Europa liberă” sunt unul singur, colegul lor jurnalist Jaroslav Simov de la Serviciul rus al “Europei libere”. Acesta și-a dat cu părerea că cele două filme care evocă pionieratul, respectiv realizările actuale ale Rusiei în domeniul cosmonauticii ar reprezenta “soft propaganda”. Conform aceluiași principiu, însă, orice film american cu astronauți care execută misiuni în spațiu ar trebui încadrat la… capitolul “propagandă”! Nimeni nu-și pune, însă, problema valorii științifice a acestor filme pentru publicul pasionat de viața pe orbită.

Potrivit romania.europalibera.org, “Provocarea (The Challenge)” este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Aceasta este prima colaborare între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Pervîi Kanal (Primul Canal). Filmările ar fi avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.

Al doilea film este unul istoric, “Vremea celor dintâi”, lansat în 2017, care evocă pionieratul rusesc de după Al Doilea Război Mondial în privința zborurilor în spațiu. Deși rușii au furat în epocă startul călătoriilor spațiale și al plasării de sateliți artificiali pe orbita Pământului, cursa a fost foarte strânsă între URSS și SUA, americanii fiind, oficial, primii care au reușit să ducă un echipaj uman pe Lună și să-l și întoarcă înapoi. După finele Războiului Rece, mai multe puteri mondiale mari și medii au avut realizări în domeniul spațial, printre care am putea enumera China, Japonia, India, Iran, Israel, Coreea ș.a. Chiar dacă cinematografia rusă ar trage spuza pe turta rușilor în privința primului zbor spațial, la fel cum cinematografia română ar prezenta zborul primului avion cu reacție conceput de Henri Coandă, între timp domeniul a evoluat atât de mult încât cu greu mai poate fi vorba de vreo superioritate rusească. Să ne amintim numai, de pildă, eșecul celei mai recente misiuni lunare rusești de a aseleniza, chiar în timpul conflictului din Ucraina.

Pe de altă parte, atunci când, în toamna anului 2023, Arhiepiscopia Sibiului a cerut retragerea de la difuzare a unui film pretins documentar în care regizorul ateu și cu origini evreiești compromitea imaginea de sfânt a Părintelui Arsenie Boca și ironiza credința creștinilor ortodocși, toate site-urile care astăzi cer retragerea de filme din cinematografe pledau împotriva cenzurii și puneau libertatea de exprimare mai presus de ocrotirea libertății religioase. Ceea ce dovedește, încă o dată, că pentru activiștii din presa română principiile sunt bune doar atunci când ele profită preconcepțiilor și partizanatelor personale sau de grup.

Cu acea ocazie, potrivit Digi24, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că instituţia pe care o conduce nu poate interveni în conţinutul unui festival de film, în contextul dezbaterii generate în spaţiul public de difuzarea “documentarului” „Arsenie. Viaţa de apoi” al regizorului Alexandru Solomon la Festivalul ASTRA Film de la Sibiu. Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea proiectării lungmetrajului, “road movie documentar”, susţinând că „viaţa părintelui Arsenie Boca este jignitor parodiată”. Regizorul pretins “ateu” avusese atâta obiectivitate și nepărtinire încât, în scopul realizării “documentarului”, nu a studiat un pelerinaj autentic întreprins de oameni religioși la mormântul Părintelui Arsenie Boca, ci a organizat un casting pentru a selecta figuranți care să joace rolul de pelerini improvizați. Raluca Turcan pledase, în cazul filmului evreiesc, pentru libertatea de exprimare, invocând în mod corect Art. 30 din Constituția României, pe care se pare că l-a uitat 6 luni mai târziu în cazul filmelor rusești. Curat-murdar!

“Proiecția unui film despre viața preotului Arsenie Boca a fost oprită de două ori la Arad. Documentarul a fost contestat apoi și la Sibiu, unde Mitropolia Ardealului a cerut, fără succes, interzicerea sa. Solicitarea este descrisă de unii comentatori ca având iz de stat teocratic”, scria romania.europalibera.org în 27 septembrie 2023, când lezarea sentimentelor religioase ale majorității creștine din România nu i se părea nicicum vreun fel de “soft propaganda” a ateismului globalist. “Unii comentatori” citați pe post de specialiști erau “teologul” în costum civil Vasile Bănescu, care între timp a fost scos din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și Paul Palencsar, “jurnalist și teolog” băimărean care lucrează la site-ul “Ziariștii” al lui Grigore Cartianu, face pe Facebook elogii lutheranismului și catolicismului și poartă sloganul “Stand with Ukraine!” la fotografia de profil. Altfel, ortodox convins la fel ca dl. Bănescu, al cărui colaboator se pare că a fost la Trinitas TV, unde alți “ortodocși” reformiști precum Baconski, Papahagi și Sever-Voinescu predicau aggiornamento-ul ortodoxiei atunci când nu ridicau osanale vccinării cu serul experimental ARNm sau nu înfierau cu mânie proletară Rusia “neortodoxului” Putin, așa cum se cade la o televiziune “ortodoxă”. Curat meșteșug de teologhisire!

 

Partajează acest conținut:

Un comentariu

comments user
Ioan Sperling

Liberal care interzice e ca anusul impotriva naturii, orice ai face tot puți!

Publică comentariul