Cântecul de sirenă al Chinei. Opinia lui Dan Diaconu

Cântecul de sirenă al Chinei. Opinia lui Dan Diaconu

Un articol publicat de Dan Diaconu inițial pe trenduri.blogspot.com

Când am aflat despre peripețiile TSMC în SUA nu am fost surprins deloc. Desigur, prin media nu se spune mare lucru despre ceea ce se petrece în cazul „transplantului tehnologic taiwanez” în SUA. Toată lumea spune că e un succes, că SUA au dat banii, iar taiwanezii construiesc așa cum au promis.

Problemele sunt însă multiple și totul pare că merge din prost în mai prost. Culmea, nu e vorba despre vreo talpă pe care una dintre părți ar pune-o proiectului. Altceva este acolo, iar acel ceva este devastator.

Personalul american angajat de TSMC și trimis la specializare în Taiwan a cam dat bir cu fugiții. Și asta înainte de a se usca bine cerneala pe contract. Motivul? Munca infernală din cadrul companiei. Vă vine sau nu să credeți, americanii s-au speriat de cantitatea de muncă și de ritmul infernal impus de angajator. Mulți au spus că timpul de lucru de până la 12 ore pe zi și succesiunea nebună a cerințelor i-au făcut să capituleze. Un angajat se plângea că atunci când a cerut să i se prioritizeze sarcinile de lucru i s-a răspuns că toate sarcinile au aceeași importanță, anume urgent.

Aici avem de-a face cu două modele civilizaționale diferite care ne arată, în mare, de ce zona asiatică este centrul de greutate și viitorul pol de putere al omenirii, indiferent de ceea ce ar crede unii sau alții. În Taiwan, oamenii sunt conștienți că insula lor e limitată și că doar printr-un sacrificiu major pot menține standardul ridicat, asigurându-și astfel succesul. De aceea nimănui nu i se pare exagerat să stea la serviciu 12 ore pe zi și să muncească într-un ritm infernal. Iar valul copleșitor de sarcini zilnice setate pe urgent nu e considerat de nimeni exagerat, ci, din contră, benefic. „Există sarcini” se traduce de ei cu „înseamnă că avem un proiect de îmbunătățire care ne va menține lideri, deci totul e bine”.

Un fenomen similar avem în Coreea de Sud. Pentru cei de acolo, a sta câte 14 ore pe zi la serviciu nu reprezintă ceva exagerat. Din contră, e o mândrie. Când mergi pe stradă percepi clar că oamenii aceia sunt efectiv secați de puteri, dar, în același timp, nu vezi nici o urmă de tristețe pe chipul lor. Din contră, dacă-și pierd locul de muncă – asimilat de cei asemeni nouă ca un infernal centru de sclavi – atunci se ajunge chiar și la sinucidere. Nimic nu e mai rușinos decât să nu fii angajat într-o asemenea fermă de sclavi.

În Japonia, situația e similară. Când mergi prin metrourile lor și vezi cum angajații simpli adorm instantaneu, răpuși de oboseală, începi să-ți pui întrebări serioase. Iar în Japonia vezi și reversul ritmului infernal de muncă: o imbecilizare în masă a populației care nu mai înțelege nimic altceva în afara muncii.

Nu mai insist cu exemplele. Ceea ce vedeți este răspunsul Asiei la provocările lumii contemporane. Întotdeauna asiaticii au avut munca în sânge. Când, însă, sunt aduse în discuție și alte elemente precum „prioritate națională”, parcă le cresc aripi. Până acum, Europa și Occidentul au răspuns colectivismului oriental prin creativitate și individualism. Au fost elemente hotărâtoare la vremea lor care-au împins colectivismul asiatic în desuetudine. Asta a durat, însă, până în momentul în care orientalii au înțeles că și creativitatea poate fi un proces colectiv. Și, culmea, atunci când devine un proces colectiv e chiar mai eficient decât unul individual.

Când Elon Musk a fost întrebat – în urmă cu vreo câțiva ani – despre BYD, l-a pufnit râsul. Fiind vorba de o firmă chinezească, nu a făcut-o public, dar s-a văzut din limbajul său corporal că nu dădea doi bani pe ei. Efectiv nu știa cine sunt ăia, dar știa că el și Tesla sa sunt cea mai avansată tehnologie de transport electric de pe Terra. Așadar ce anume puteau emite niște pigmei? Acum BYD vinde infinit mai mult decât Tesla, iar Tesla este dependentă de câteva tehnologii de-ale colosului chinezesc. Cine s-ar fi gândit la o asemenea evoluție?

Citeam despre procesorul chinezesc Loongson. Compania este în urma competiției în ceea ce privește performanțele procesorului său și e normal să fie așa deoarece au luat-o de la zero. Cei de la Intel spuneau public în urmă cu un an că Loongson este în urmă cu cel puțin zece ani. Partea interesantă a ieșit la iveală cu seria 3B700 care, deși are performanțe mai mici decât concurenții, a dezvăluit ceva înfricoșător. Procesorul chinezesc se comportă mai prost în regim multi-nucleu deoarece încă producătorii nu s-au concentrat asupra aspectului menționat. Chinezii s-au concentrat pe performanța nucleului propriu-zis și aici au reușit să atingă performanțe similare celor ale AMD Zen 4 sau ale Intel Raptor Lake. Iar asta sună deja ca un tunet deoarece cei zece ani despre care vorbea Intel s-au topit într-un singur an! Dacă rezolvă problema eficienței cooperării între nuclee și optimizează alocarea sarcinilor, Loongson va deveni o vedetă de talie mondială. Chestiunile menționate nu le-am scos eu din burtă, ci reies limpede din analizele experților americani.

Când mai aduc în prim-plan elemente despre evoluțiile chinezești din domeniul circuitelor integrate, mulți îmi râd în față aruncându-mi evoluțiile occidentale. Sunt, însă, două chestiuni pe care nu le înțeleg cei care „pufnesc a satisfacție”. În primul rând, ceea ce face TSMC sau Samsung n-are de-a face cu Occidentul. Performanțele acelea sunt performanțe ale Asiei, nu ale Europei sau SUA! Iar faptul că acele zone se află sub ocupație americană e o chestie care e limitată în timp, așa cum veți observa în viitorul apropiat. Nu în ultimul rând, trebuie să rețineți că „hăul” pe care-l arată mulți cu degetul nu e atât de mare și că, pe măsură ce China va acoperi rămânerile în urmă, evoluția sa va fi exponențială. Progresele, care acum pot părea modeste, la momentul exploziei îi vor lăsa pe cei mai mulți observatori fără suflu.

Și-aici ajungem la cântecul de sirenă al Chinei, care nu se aude la noi, dar e din ce în ce mai prezent în Orient. Ce le spune China națiunilor asiatice? O chestiune cât se poate de simplă: „Aici, la noi, e munca, aici e producția, aici e inovația, aici e viitorul! De aceea tot aici trebuie să fie puterea și centrul de decizie al lumii”. Încercați să contraziceți asta și vă situați pe partea greșită a istoriei. Dacă nu mă credeți, spuneți-mi doar ce altceva în afară de război și degenerare vă mai propune Occidentul? Lumea se schimbă, dragii mei. Nu spun că în bine, dar așa merg lucrurile!

Partajează acest conținut:

Publică comentariul